Reflux, alebo čo Vám o ňom Váš lekár asi neprezradí..

12.01.2016 10:30

Pálenie záhy sa vyskytuje v každom veku, typický je hlavne v dospelosti, na ktorý sa opakovane sťažuje čoraz viac ľudí. Prejavuje sa nielen pálčivou bolesťou, horkosťou v krku, ale aj tlakom za hrudnou kosťou. To nie je hroziaci srdcový záchvat, ale pálenie záhy. Záha sa často nesprávne považuje za prejav prekyslenia žalúdka. K faktorom zvyšujúcim pravdepodobnosť jeho vzniku patria napr. obezita, fajčenie, pitie alkoholu, vysoká spotreba kávy a iných nápojov obsahujúcich kofeín, strava s vysokým obsahom tukov a veľké množstvo jedla pred spaním. Bez ohľadu na príčiny je výsledok rovnaký: žalúdočné kyseliny dráždia pažerák a poškodzujú sliznicu, čo neraz vedie k vzniku vredov. Zvyšuje sa aj riziko krvácania, prasknutia bránice a rakoviny pažeráka. Každé sústo potravy zmiešané so slinami skĺzne v priebehu niekoľkých sekúnd pažerákom do žalúdka. Tu sa potrava mieša s tráviacimi šťavami a jedlo sa mení na hustú tekutinu, ktorá sa neskôr presúva ďalej, do dvanástnika. Ak však je porušená funkcia dolného pažerákového zvierača, ktorý sa pričasto otvára, nastáva spätný tok – gastroezofagálny reflux (GERD) a natrávený obsah žalúdka a žalúdočných kyselín vteká do pažeráka cez nedovieravý zvierač (sval, ktorý uzatvára vstup z pažeráka do žalúdka). Reflux môže vzniknúť aj pri prietrži bránice, keď sa horná časť žalúdka vytiahne otvorom v bránici do hrudnej dutiny. Záha sa často považuje za prejav prekyslenia žalúdka. V skutočnosti je to však podráždený pažerák žalúdočnou kyselinou soľnou, ktorá sa presúva „hore-dolu“.

Mnohí sa nazdávajú, že  pálenie záhy je v dôsledku prebytku žalúdočných kyselín u dotknutej osoby. Žial aj akademická medicína neraz rieši daný problém v tomto duchu. Žiaľ nesprávne... Lieky na bolesť, antacidá blokujúce žalúdočné kyseliny, dokonca lieky na "umrtvovanie" žalúdočných buniek tvoriace kyseliny  môže byť začiatkom konca pre daného pacieta. Prečo?

Načastejšou príčinou slabo sa uzatvárajuceho zvierača sú dva faktory: 1)Paradoxne slabá tvorba  žalúdočných štiav, resp ich slabá koncentrácia 2) a stres.  Inak povedané.  Zvierač tesní len vtedy,ak je v žalúdku dostatok tráviacich štiav. Ak tomu tak nie je, tak zvierač "prepúšťa" a pažerák svojim bunečným povrchom neprispôsobeným na agresívne kyseliny zo žalúdka nepríjemne trpí. 

Pri vstupe do úst je potrava vystavená zásaditému prostrediu. Začína sa tam rozklad sacharidov. Po vstupe do žalúdka je potrava vystavená silne kyslému Ph medzi 0,9 - 1.5. Veľmi kyslé ph má za cieľ začať "rozbíjanie" vlákniny, bielkovín v potravine, resp. zabiť všetky patogény v jedle: parazity, cudzorodé prvky, baktérie atď.

Človek má prirodzene po veku 40 roku života menej žalúdočných štiav, v neposlednom rade každodenný stres spôsobuje, že zameranie tela ide do svalov a nie do trávenia, pretože toto zodpovedá evolučnej reakcii bež/uteč alebo bojuj. Musím podčiarknúť, že dlhodobý stres môže zapričiniť i neželané  ochabnutie zvieračov žalúdka. Tieto faktory spôsobujú, že  vačšina populácie paradoxne chronicky zápasí s nízkou úrovňou žalúdočných štiav, z daného dôvodu má tendenciu k  oslabeniu žalúdočného zvierača (tvorbe refluxu), v neposlednom rade cez beztak prijatú neraz zle nakombinovanú a nekvalitnú potravinu, vzniká intoxikácia organizmu. Žalúdok nie je schopný adekvatne natráviť potravinu, tá následne kvasí, stáva sa živnou pôdou pre kandidu,  do tela vchadzajúce i  najrôznejšie cudzorodé látky: parazity/mikróby/patogény, tie nie sú žalúdočnými kyselinami neutralizované, následne sa v tráviacom trakte rozmnožujú, spôsobujú najrôznejšie komplikácie, disharmónie. Slabé žalúdočné štavy zároveň spôsobujú  i nedostatočné vstrebávanie istých látok ako napr. železo, esencialne aminokyseliny,  zinok, kalcium, C vitamín, B12.

Aké je riešenie problému? Odpoveď je vo viacerých rovinách. Prvá úroveň je v odľahčení práce trávenia ako celku. Čo to znamená? V skratke povedané: správna kombinácia jedál, primerená kvantita jedla,  neprejedanie sa, čisté, čo najmenej závadné potraviny, kvalitné ingrediencie. To všetko môžete umocniť podávaním správnych korenín (zázvor, fenikel, kurkuma atď), betain hydrochloridu  obohateného o pepsin, prípadne si vždy nechať rozpustiť trocha himalájskej soli v ústach pred samotným jedlom. Druhou rovinou riešenia je samozrejme minimalizácia stresu, resp. nekonzumácia jedál v stresovom stave.  Ak tieto kroky nezvratne učiníte, ste na dobrej ceste k tomu, aby Vám žalúdočné kyseliny "šľapali", ako sa patrí.

 

Na záver si dovolím dovetok k tomu, že doobeda je v žalúdku prirodzene kyslejšie ph než poobede či večer. Z daného dôvodu živočíšne bielkoviny  sa lepšie natrávia doobeda než večer. Poobedňajšia časť dňa skôr "fandí" obilninám, zelenine, komplexným sacharidom, keď je kyseliny v žalúdku o niečo menej, resp. je menej koncentrovaná.

 

Prajem Vám zdravé a bezbolestné trávenie!