Kravské mlieko. Piť, či nepiť?To je otázka...

05.09.2015 11:44

Kravské mlieko je na západe vnímané v poslednom období snáď asi  ako jedno  z najkontroverznejších nápojov. Na strane jednej stojí silná mliekarenská lobby, ktorá sa oháňa jej benefitmi v podobe obsahu vápnika a podpory rastu a pevnosti kostí, na strane druhej tu máme čoraz viac sa rozpínajúce hnutie "alternatívneho" stravovania, ktoré mlieko z jedálnička takmer úplne vyraďuje. Aké sú najčastejšie argumenty jej proponetov proti konzumácii tejto bielej pochutiny? Spomeňme teda niektoré z nich:

  • mlieko zahlieňuje organismus,
  • mlieko prekysluje a posúva PH do acidózy,
  • mlieko paradoxne skrz prekyslenie zapričiňuje odvápňovanie kostí,
  • mlieko spôsobuje nárast výskytu zápalu horných dýchacích ciest,
  • mlieko sa v tráviacom trakte pri rozklade stáva živnou pôdou pre parazity,
  • žiadny živočích nepije mlieko  cudzieho živočícha,
  • mlieko spôsobuje alergie.

Uviedol som zópar z najčastejších názorov, ktoré sú v príkrom rozpore s oficiálnou výživovou doktrínou v spoločnosti. Kde je  teda pravda? Piť, či nepiť to mlieko, to je teda otázka! Z pohľadu nastavenia zdravého stravovanie  musíme veľmi jasne podčiarknuť, že nejestvuje univerzálne správny výživový smer vhodný pre každého.  Nech Vám ktokoľvek čokoľvek v tomto smere tvrdí, prosím buďte na pozore. Samotný fakt, že existujú desiatky rôznych  stravovacích smerov a režimov veľmi jasne naznačuje, že koľko ľudí, toľko spôsobov... Inak povedané, výber stravovacích  doporučení treba našiť na mieru konkrétnemu človeku. Držať sa individuálneho prístupu  musíme i pri hodnotení mlieka ako potenciálnej zložky potravy u niekoho. Čo je totiž pre jedného liek, pre iného môže byť jedom. Hudbou budúcnosti je tak personalizovaná medicína ako ako aj individualizovaná strava. Spať však k nášmu mlieku.

Príčiny horeuvedených negatívnych efektov mlieka môžeme pripísať predovšetkým doleuvedným faktorom:

  • priemyselne procesovanie mlieka,
  • poškodzovanie štruktúry mlieka homogenizáciou,
  • nevhodné podmienky života a výživa kráv,
  • nevhodná forma podávania mlieka,
  • nesprávna kombinácia mlieka s inými jedlami,
  • zaradenia mlieka do jedálníčka "nesprávnej" osoby.

Dovolím si tvrdiť, že 90% dnes komerčne  dostupného kravského mlieka je pre organizmus z pohľadu zdravotného nevhodná a neprimeranou záťažou. Má teda kravské mlieko vôbec nejaké benefity? Je možné ho niekomu na konzumáciu odporučiť?

Kravské mlieko je paradoxne v mnohých holistických a jogínskych náukách považované za posvatnú potravinu. Za predpokladu, že sa naplnia isté kritéria, z mlieka sa môže skutočne stať prvotriedna potrava. Ako na to?

  • Organické mlieko v bio kvalite je nesmierne vyživujúce pre tkanivá človeka. Dokáže posilňovať životnú energiu, pôsobí anabolicky,  vyvažuje emócie i energetiku celkového orgaznimus.
  • Predpokladom pozitívnych vplyvov mlieka je kritérium, že nie je homogenizované, čo z neho vytvára ťažko strávitelnú až toxickú látku. Pasterizácia a prevarenie je však  prípustné.
  • Mlieko nie je nápoj,  ale  potravina. Aby sa predišlo zlej strávitelnosti a tvorbe hlienov v tele musí byť konzumované samostatne, pri zibovej teplote, minimálne 1 hodinu po jej konzumácii sa nič jesť nemá. Kombinovať mlieko je možné len s ryžou, prípadne s celozrnnými obilninami.
  • Organizmus dokáže správne zúžitkovať mlieko častokrát len s použitím vhodných korenín, akými sú zázvor, kurkuma, čierne korenie, prípadne kardamon.
  • Mlieko ako potravina by sa mala konzumovať len v rámci jedálnička tých osôb, ktoré sú:

 

  1. podvýživené, resp. trpia podváhou, fyzicky oslabené.
  2. majú silný tráviaci oheň s tendenciou k vzniku zápalov.
  3. majú citlivý nervový systém a potrebujú primerané uzemnenie.
  4. z pohľadu svojej konštitúcie preferujú chladivú, sladkú  a zemitú energiu v potravinách.

Mlieko je teda skutočne cenná potravina za predpokladu, že ju máte z kvalitného zdroja, podávate ju vhodným spôsobom a tomu správnemu človeku.