Keď zelené potraviny škodia...

18.08.2016 10:43

 

Zelené potraviny sú hitom posledných rokov v oblasti zdravého životného štýlu a mnohí na ne nedajú dopustiť. Koniec koncov na nás "útočia" takmer v každom bioobchode či e-shope so zdravými potravinami. Ale ako sme si už mohli zvyknúť a zvyknem to i ja do úmoru opakovať, nič sa nedá generalizovať a univerzalizovať, keďže na ceste za uzdravením je kľúčová hlavne individualizácia.

Zdravie takmer vždy začína u trávenia... Mentálneho a samozrejme fyzického. Pri tej fyzickej variante je nutné si všímať rozdiely medzi metabolizmami jednotlivých osôb. Čo je pre jedného liek, pre iného je otrava. Tak vraví známe a hlavne veľmi pravdivé a aktuálne ajurvédske príslovie. Resp. nie je dôležité to, čo ješ, ale čo dokážeš natráviť.

U súdobej akademickej medicíny sme si už zvykli, že rieši len povrchné symptómy chorôb, lekár na pacienta vôbec nemá čas, avšak i v tej tzv. alternatívnej  medicíne je žiaľ neskutočne veľa nepravdivých mýtov (napr. vegetariánstvo pre každého), lží, nekvality, zjednodušení a poloprávd. Aj to je dôvod, prečo  komplementárnu medicínu populácia štandardne dnes vyhľadáva až vtedy, keď sa vyčerpali  všetky riešenia tej akademickej "sestry". Žiaľ vtedy je už pre pacianta neraz neskoro, po druhé nebýva ľahké nájsť fundovaného odborníka s prehľadom cez viaceré odnože medicíny. No ale spať teda k tematike trávenia...

 

Tí, ktorí majú prirodzene geneticky pomalé trávenie, potrebujú v potrave, teda aj v zelenine viac draslíka a horčíka. Oba minerály totiž trávenie u "pomalého spaľovača" urýchľujú a tým ho posúvajú k želanému fyzickému i mentálnemu balansu. Na strane druhej tzv.  "rýchli spaľovači"  k svojmu optimu potrebujú spomaliť svoj metabolizmus a skôr by mali siahnuť po takej potrave, ktorá je bohatá na minerály "opozične stojace" voči tým horeuvedeným, konkrétne mám teda na mysli vápnik a sodík. Práve ony totiž dokážu spomaliť neželanú bunečnú oxidáciu u  rýchleho metabolizmu.

 

Samozrejme každý z nás potrebuje celé spektrum minerálov, akurát v inom pomere. A tu býva pes zakopaný. Nie je dôležitá len kvalita, vstrebateľnosť a rozsah ingrediencií, ale dokonca aj ich vzájomný pomer!! Z dôvodu, že v zelených potravinách skôr dominuje draslík a horčík nad vápnikom a sodíkom, ich nadmerná konzumácia pre tých, ktorí majú rychle spaľovanie  bude jednoznačne kontraindikáciou. Ony by mali siahnuť skôr po inom type "zeleninových koktejlov" obsahujúcich napr. strukoviny, tekvicu, špargľu, zeler, huby, špenát, karfiol alebo fermentovanú sóju. Ak tak učinia, ich trávenie sa  im za to bezpochyby poďakuje, pretože každý z nás funguje optimálne na iný typ "paliva".